فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 90 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام یزدانی، محمد مظاهری، فیروزه زارع فراشبندی، علیرضا رحیمی، احمد پاپی* صفحات 9-27
    مقدمه

    تعیین نیازهای اطلاعاتی پزشکان عمومی در حیطه طب ایرانی برای ارتقاء توانمندی این قشر مهم از نظام سلامت کشور ضروری است. هدف پژوهش حاضر تعیین نیازهای اطلاعاتی پزشکان عمومی شهر اصفهان در خصوص طب ایرانی بود.

    روش ها

     پژوهش حاضر کاربردی است که با روش توصیفی-پیمایشی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه پزشکان عمومی شهر اصفهان بود که از بین آنان، 204 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده پرسشنامه محقق ساخته که شامل هفت حیطه کلیات و امور طبیعیه، دلایل و علایم، تدابیر حفظ الصحه، تدابیر درمانی، داروشناسی و اسباب علل بود. تحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی و با نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.

    یافته ها

     به طورکلی 177 نفر پرسشنامه را تکمیل کردند که در بین ابعاد هفت گانه طب ایرانی، بیشترین میانگین نیازهای اطلاعاتی پزشکان مربوط به بعد مفردات غذایی 2/72 وکمترین میانگین مربوط به بعد تدابیر درمانی 7/61 بود. بین نیازهای اطلاعاتی پزشکان موردبررسی با متغیرهای سن، سابقه کار، جنسیت و وضعیت استخدام آنان رابطه ای وجود نداشت. بین دو متغیر مشارکت قبلی آنان در کارگاه های طب ایرانی و تمایل آنان به شرکت در این کارگاه ها با نیاز اطلاعاتی رابطه معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    انتظار می رود متولیان امر در معاونت های درمان، بهداشت و گروه های تخصصی طب سنتی بتوانند با ارایه برنامه های درسی و آموزشی، کارگاه های توانمندسازی و تهیه منابع اطلاعاتی زمینه را برای روزآمدسازی دانش پزشکان عمومی در خصوص طب ایرانی بر اساس حیطه های هفت گانه و اولویت های آموزشی مذکور سازماندهی نمایند.

    کلیدواژگان: نیازهای اطلاعاتی، پزشکان عمومی، طب مکمل، طب ایرانی
  • طاهره جعفری، سمیه نصیری، محمدجواد صیادی، حسن امامی، سامان محمدپور* صفحات 28-44
    مقدمه

    زردی یکی از مشکلات شایع دوران نوزادی است که حدود 60 درصد از نوزادان رسیده و 80 درصد از نوزادان نارس در هفته اول زندگی به آن مبتلا می شوند. مطالعه حاضر، به منظور ایجاد سیستمی برای پیش بینی زردی نوزادان در 24 تا 72 ساعت اول پس از تولد با بکارگیری الگوریتم ماشین بردار پشتیبان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی -توسعه ای بود که با روش کمی انجام شد. ابتدا بر اساس بررسی متون، پرسشنامه ای حاوی عوامل موثر در پیش بینی زردی نوزادان طراحی شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی انجام شد و عواملی در مدل لحاظ شد که حداقل 50 درصد از متخصصان آن را ضروری تشخیص دادند. سپس، داده های 1178 نوزاد متولدشده در بیمارستان لولاگر تهران از پرونده زایمان استخراج شد و جهت پیش بینی زردی نوزادان، از چندین الگوریتم یادگیری ماشین استفاده شد که در این میان با توجه به نتایج حاصله جهت مدلسازی نهایی، الگوریتم ماشین بردار پشتیبان استفاده و با سنجه های مختلف ارزیابی گردید.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که مدل پیشنهادی با الگوریتم SVMبه دلیل ایجاد فاصله بین کلاس ها به عنوان بهترین خروجی انتخاب شد. بنابراین، مدل نهایی الگوریتم SVM با استفاده از هسته گوسی و با سیگمای 1/2360605 ایجاد شد که 30 درصد از نمونه ها (354 مورد) آزمون شدند و از این تعداد 321 مورد به درستی پیش بینی شد. در این مدلسازی سنجه های دقت، سطح زیر نمودار ROC و معیار F1 به ترتیب 92/7 درصد، 93 درصد و 88 درصد بدست آمد.

    نتیجه گیری

    استفاده از SVM در ایجاد سیستم پیش بینی زردی نوزادان می تواند به پزشکان در پیش بینی به موقع زردی نوزادان کمک نماید و امکان انجام اقدامات پیشگیری و جلوگیری از خطرات احتمالی ناشی از زردی نوزادان را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: زردی، نوزادان، ماشین بردار پشتیبان
  • علی محمد مصدق راد، پروانه اصفهانی* صفحات 45-68
    مقدمه

    تقاضای القایی عبارت است از ارایه مراقبت یا خدمت غیر ضروری به بیماران و مراجعین نظام سلامت با اعمال قدرت و سفارش افراد متخصص. تقاضای القایی باعث افزایش هزینه های سلامت و کاهش کارایی نظام سلامت می شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهکارهای کاهش تقاضای القایی در نظام سلامت انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه با روش مرور حیطه ای انجام شد. کلیه مقالات منتشر شده در زمینه راهکارهای کاهش تقاضای القایی در نظام سلامت تا 22 بهمن 1401 خورشیدی در 9 پایگاه داده ای و موتور جستجوگر Google Scholar جستجو و جمع آوری شدند. در نهایت، تعداد 36 مقاله مناسب انتخاب شد. داده ها با روش تحلیل موضوعی با استفاده از نرم افزار  MAXQDA10 تحلیل شد.

    یافته ها

    تعداد 44 راهکار برای کاهش تقاضای القایی در نظام سلامت شناسایی شد. این راهکارها در سه سطح کلان (نظام سلامت)، میانی (سازمان های بهداشتی و درمانی) و خرد (ارایه کنندگان و گیرندگان خدمات سلامت) گروه بندی شدند. اجرای نظام ارجاع، به کارگیری راهنماهای بالینی، اصلاح روش پرداخت به ارایه کنندگان خدمات سلامت، تعیین سقف تعداد خدمات برای پزشکان، رعایت اخلاق پزشکی از طرف ارایه کنندگان خدمات سلامت، آموزش ارایه کنندگان و گیرندگان خدمات سلامت و نظارت و کنترل وزارت بهداشت از پرتکرارترین راهکارهای کاهش تقاضای القایی در نظام سلامت در مطالعات قبلی بود. 

    نتیجه گیری

    تقاضای القایی برای کالاها و خدمات سلامت، ماهیتی پیچیده دارد و در اثر رفتارهای سیاستگذاران و مدیران سلامت، ارایه کنندگان و دریافت کنندگان خدمات سلامت و در نهایت، پرداخت کنندگان هزینه خدمات سلامت ایجاد می شود. بنابراین، راهکارهای کاهش تقاضای القایی باید در سه سطح نظام سلامت، سازمان های بهداشتی و درمانی و ارایه کنندگان و گیرندگان خدمات سلامت به طور سیستمی بکار گرفته شوند تا نتایج بهتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: تقاضای القایی، راهبرد، نظام سلامت
  • حمید سعید*، هشام الدین ام دی سام، روزلی محمود، حمزه حمید صفحات 69-86
    مقدمه

    نوآوری در سازمان های مراقبت سلامت برای ارایه خدمات باکیفیت بالا به بیمار ضروری است. بنا بر نظریه های رهبری و نوآوری، رابطه محکمی میان سبک های رهبری و نوآوری سازمانی وجود دارد. این مطالعه، باهدف تعیین رابطه بین سبک های رهبری و نوآوری سازمانی در بخش مراقبت های سلامت با در نظر گرفتن فرهنگ سازمانی به عنوان متغیر میانجی از دیدگاه پزشکان انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که به روش پیمایشی به صورت مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش شامل پزشکان تمام وقت شاغل در پنج بیمارستان بزرگ دولتی در لاهور پاکستان بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه استاندارد به صورت برخط جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (مدلسازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی) در نرم افزارهای SPSS و Smart-PLS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سبک های رهبری و نوآوری سازمانی رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد (p=0.000, p=0.030) تحلیل مسیر غیرمستقیم از متغیر میانجی نشان داد که فرهنگ سازمانی واسط بین سه سبک رهبری و نوآوری سازمانی است. (p<0.001) تاثیر مستقیم رهبری تحول گرا و رهبری دوسویه بر نوآوری سازمانی پس از درنظرگرفتن فرهنگ سازمانی به عنوان متغیر میانجی، معنا دار نبود (p>0.05) که تاثیر آن بر نوآوری اثبات شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش حاکی از اهمیت سبک های رهبری سرپرستان مراقبت های سلامت است. این مطالعه، شواهدی را برای پزشکان، مدیران مراقبت های سلامت و سیاست گذاران در مورد ویژگی های اساسی سرپرستان مراقبت های سلامت و فرهنگ محیط کار ارایه می کند. همچنین، این مطالعه بیانگر اهمیت فرهنگ محیط کار حمایتی است که رفتارهای نوآورانه را در پزشکان ترویج می نماید.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، فرهنگ سازمانی، نوآوری سازمانی
  • زهرا اسدالهی*، آیدین آرین خصال، پوران رئیسی، رحمان نصراللهی صفحات 87-103
    مقدمه

    شیوع بیماری کووید-19، پذیرش های غیرضروری بیمارستان ها را لغو کرد. ازاین رو، بیمارستان ها با پیامدهای اقتصادی روبرو شدند. در این زمینه، این پژوهش به بررسی تاثیر همه گیری ویروس کووید-19 بر درآمد اختصاصی یکی از بیمارستان های شهر تهران پرداخته است.

    روش ها

    این مطالعه، از انواع مطالعات سری زمانی است. در این مطالعه ی سری زمانی درآمد ماهانه ی کلیه خدمات ارایه شده در یکی از بیمارستان های شهر تهران به صورت سرشماری در دو گروه قبل (از اسفند 1397 تا بهمن 1398) و حین شیوع کووید-19  (از اسفند 1398 تا اسفند 1399)، جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل داده ها با نرم افزار ای-ویوز انجام شد. برای تشخیص وجود یا عدم وجود شکست ساختاری در سری های زمانی مورد مطالعه از آزمون چاو استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان داد شیوع کووید-19، درآمد همه ی خدمات بیمارستان را کاهش داد. معناداری ضریب رگرسیون و ضریب منفی متغیر دوره کووید-19 ، به وجود رابطه ای منفی بین درآمد کل بیمارستان با شیوع دوره کووید-19  دلالت دارد. درآمد دستگاه آزمایشگاه و دستگاه داخلی بعد از شیوع کووید-19  نسبت به سال قبل به میزان 50 درصد کاهش یافت و در ادامه، این فاصله به 20 درصد تقلیل یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد در همه گیری کووید-19  با تغییر اولویت های پذیرش و کاهش مراجعات به دلیل ترس از ابتلا، بیمارستان با شوک های مالی روبرو شد. از این رو، پیشنهاد می شود مدیران بیمارستان جهت آموزش نیروها، ارتقاء بهره وری خدمات، کاهش هزینه ها و استفاده ی بهینه از منابع بالقوه ی مالی و نیروهای انسانی در دوران آرامش اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: درآمد بیمارستان، خدمات بیمارستان، ارزش نسبی خدمات، کووید 19، هزینه های بیمارستان، بیماری های همه گیر
  • فاطمه قادری، علی رجب زاده قطری*، رضا رادفر صفحات 104-124
    مقدمه

    زنجیره های تامین تجهیزات و ملزومات پزشکی در مراکز بهداشتی و درمانی بسیار پیچیده، متنوع و پویا هستند و این پیچیدگی، انتخاب و خرید بهینه را به امری تخصصی و چالش برانگیز تبدیل نموده است. لذا این پژوهش به طراحی سیستم تصمیم یار هوشمندی جهت پشتیبانی از فرایند کارشناسی خرید ملزومات پزشکی پرداخته است.

    روش ها

    مطالعه حاضر توسعه ای-کاربردی و با روش توصیفی-پیمایشی است. در این پژوهش، بر مبنای هوش مصنوعی و  با مجموعه های فازی و شبکه های عصبی، نحوه تصمیم گیری کارشناسان خرید ملزومات پزشکی در نرم افزار متلب الگوسازی شد. به نحوی که با اخذ اطلاعات، امتیاز ملزومات پزشکی را پیش بینی نماید. داده های لازم، در سال 1401 از وبگاه اداره کل تجهیزات پزشکی و دانش متخصصین این حوزه استخراج شد.

    یافته ها

    بنا بر نتایج، استفاده از شبکه عصبی پرسپترون سه لایه، با میانگین مربعات خطای 0/0011 و همبستگی کلی 0/97، می تواند تصمیم یار مناسبی در ارزیابی و انتخاب ملزومات پزشکی باشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از ابزاری که منجر به بهبود فرایند کارشناسی خرید ملزومات پزشکی گردد، کمک شایانی به نظام سلامت در حفظ منابع و ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی می نماید. شبکه های عصبی یکی از موثرترین روش ها با قابلیت یادگیری و تعمیم است که می تواند به عنوان پشتیبانی هوشمند با سرعت و دقت بالا، کارشناسان حوزه خرید ملزومات پزشکی را در پردازش داده یاری رساند و منجر به تصمیم گیری و انتخاب ملزومات پزشکی بهینه گردد.

    کلیدواژگان: سیستم تصمیم یار هوشمند، کارشناسی خرید، ملزومات پزشکی، شبکه پرسپترون چند لایه، مجموعه های فازی
  • عادله اسعدی شالی، هاجر ستوده*، جواد عباس پور صفحات 125-143
    مقدمه

    اعتبار روش شناختی از جمله عوامل تاثیرگذار بر قضاوت ربط است. هدف این مطالعه، تعیین سهم و نوع تاثیر عناصر روش شناختی در تبیین ربط میان مدرک بوده و پرسش و تنها جنبه اثربخشی نظام بازیابی بدون ارزیابی کارایی بررسی شده است.

    روش ها

    روش پژوهش نیمه تجربی (پیش آزمون-پس آزمون تک گروهی) و جامعه پژوهش مقالات کارآزمایی بالینی موجود در فراتحلیل مقالات مرور نظام مند نمایه شده در کاکرین و نمونه گیری هدفمند بود. مقالات کارآزمایی بالینی موجود در فراتحلیل دارای شماره پابمد موجود در مقالات مرور نظام مند دسترسی آزاد پایگاه کاکرین از ابتدا تا پایان سال 2018 (به عنوان پرسش نظام بازیابی) با حداقل 50 مقالات کارآزمایی بالینی دانلود شد. پیش پردازش متن و تعیین نمره «فراوانی اصطلاح- معکوس فراوانی متن» و شباهت سرعنوان های موضوعی پزشکی بین این مقادیر با نرم افزار نایم انجام شده و میانگین نمره «سودمندی تجمعی نزولی نرمالیزه» در گروه های با رتبه بندی مدارک در سطح چکیده به تنهایی مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی زوجی نشان داد تفاوت میانگین ان دی سی جی چکیده در هر چهار گروه در تمامی نقاط دقت مدرک منفی است. بیشترین تفاوت میانگین مربوط به عناصر روش شناختی پایه و استاندارد در چکیده (064/ 0-) در نقطه دقت 10 (دهمین مدرک در نتایج بازیابی شده)، و کمترین تفاوت میانگین مربوط عناصر روش شناختی پایه در چکیده (0/021-) در نقطه دقت 50 و 70 بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که رویداد عناصر روش شناختی در متن یا وزن دهی به آن ها می تواند نتایج مرتبط را کاهش دهد و می تواند بر اثربخشی نظام بازیابی بر پایه ربط و اعتبار تاثیر منفی داشته باشد.

    کلیدواژگان: عناصر روش شناختی، مقالات مرور نظام مندکاکرین، ربط، بازیابی اطلاعات، اعتبار روش شناسی، نظرات ارزیابان کاکرین، پایگاه کاکرین، کارآزمایی بالینی
  • فاضل دهون، بلور مرادی، مهسا روحی، رضا قانعی قشلاق* صفحات 144-159
    مقدمه

    فشارخون بالا یکی از بیماری های شایع قلبی-عروقی در سرتاسر جهان است. توانایی خودمراقبتی در این بیماران می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند سواد سلامت قرار بگیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سواد سلامت با توانایی خودمراقبتی در بیماران مبتلا به فشارخون بالا انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر، مطالعه مقطعی از نوع توصیفی همبستگی است که در بازه زمانی آذر تا اسفند 1397 انجام شد. در این پژوهش، 120 بیمار مبتلا به فشارخون بالا مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر سنندج به صورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. معیارهای ورود به مطالعه شامل سن بیشتر از 30 و کمتر از 75 سال، تشخیص بیماری پزشک متخصص و سپری شدن بیش از 6 ماه از تشخیص بیماری بود. جهت جمع آوری داده های پژوهش از فرم مشخصات جمعیت شناسی و پرسشنامه های استاندارد خودمراقبتی در فشارخون بالا و سنجش سواد سلامت بزرگسالان استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد. سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره خودمراقبتی و سواد سلامت بیماران به ترتیب برابر 1/56 ± 6/8 و 117/2 ± 25 بود. بین میانگین نمره خودمراقبتی با سواد سلامت همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (r=0/409، P=0/001) به طوری که با افزایش سواد سلامت به طور مستقیم نمره خودمراقبتی آن ها افزایش پیدا می کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط بین سواد سلامت و خودمراقبتی، اجرای مداخلات آموزشی در جهت ارتقای سواد سلامت بیماران مبتلا به فشارخون بالا ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فشارخون بالا، خودمراقبتی، سواد سلامت
|
  • Elham Yazdani, Mohammad Mazaheri, Firuzeh Zare Farashbandi, Alireza Rahimi, Ahmad Papi* Pages 9-27
    Introduction

    To improve the capabilities of general practitioners (GPs), who constitute an essential segment of the healthcare system in Iran, it is necessary to identify their information needs about Persian medicine. This survey-based study aimed primarily to determine the information needs of GPs in Isfahan city about Persian medicine, and secondarily to evaluate the assocaition between their workshop attendance and information needs.

    Methods

    This applied study employed a descriptive survey research method. The research population consisted of all GPs in Isfahan city, out of which a sample of 204 participants was selected using stratified random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, containing seven different domains related to Persian medicine. The questionnaire was distributed among the participants after its validity, content, and reliability were confirmed. All descriptive and inferential statistical analyses were performed using SPSS version 21.

    Results

    A total of 177 GPs completed the questionnaire. The mean information need score was found to be highest for the domain of nutritional substances (72.2) and lowest for the domain of treatment measures (61.7). There was no significant relationship between the participants’ information needs and their age, work experience, gender, and employment status. However, variables such as previous participation in Persian medicine workshops and the desire to participate in future workshops exhibited a significant relationship with information needs.

    Conclusion

    Responsible officials at the Iranian Ministry of Health and Medical Education (such as the deputies for public health and curative affairs) and traditional medicine specialized groups should periodically hold training workshops to meet GPs’ information needs. It is also necessary to repeat retraining courses for GPs at regular intervals.

    Keywords: Information needs, General Practitioners, Complementary medicine, Iranian medicine
  • Tahereh Jafari, Somayeh Nasiri, Mohammadjavad Sayadi, Hassan Emami, Saman Mohammadpour* Pages 28-44
    Introduction

    Jaundice is one of the most common problems in the neonatal period, affecting about 60% of full-term and 80% of premature infants in their first week of life. The present study aimed to develop a system for predicting neonatal jaundice within the first 24 to 72 hours post-delivery by using the Support Vector Machine (SVM) algorithm.

    Methods

    This applied-developmental study employed a quantitative method. First, based on a literature review, a questionnaire containing effective factors for predicting jaundice in newborns was designed. Data analysis was performed using descriptive statistics, and factors that were recognized as necessary by at least 50% of the experts were included in the model. Then, data from 1178 newborns delivered at Lolagar hospital in Tehran were extracted from birth records, and several machine learning algorithms were used to predict neonatal jaundice.

    Results

    The findings of this research showed that the proposed model based on the SVM algorithm is the best output due to the distance between classes. Therefore, the final model of the SVM algorithm was created using the Gaussian kernel, with a sigma value of 1.2360605. Thirty percent of the samples (354 cases) were tested, and 321 cases were correctly predicted. In the proposed SVM model, parameters such as precision, the area under the Receiver Operating Characteristic (ROC), and F1 score were 92.7%, 93%, and 88% respectively.

    Conclusion

    Incorporating SVM into a system for predicting jaundice in newborns can aid doctors with timely prediction of jaundice in newborns and provide the possibility of taking preventive measures and preventing possible risks caused by jaundice in newborns.

    Keywords: Jaundice, Neonatal, Support Vector Machine
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Parvaneh Isfahani* Pages 45-68
    Introduction

    Induced demand is the phenomenon where healthcare providers, especially physicians, stimulate demand for unnecessary healthcare services by exerting their influence on patients. Induced demand increases healthcare expenditure and reduces healthcare system efficiency. Therefore, this study aimed to identify strategies for reducing induced demand in the healthcare system.

    Methods

    In the present scoping review, all published articles on strategies to reduce induced demand in the healthcare system until February 11, 2023, were searched and collected from nine English and Farsi databases and the Google Scholar search engine. Finally, 36 documents were reviewed and analyzed using MAXQDA software.

    Results

    Overall, 44 strategies to reduce induced demand in the healthcare system were identified  and grouped into three levels: macro (healthcare system), meso (healthcare organizations), and micro (healthcare providers and recipients). The most frequent strategies to reduce induced demand included using an appropriate referral system, following clinical guidelines, adopting fixed and pay-for-performance methods of payment to healthcare providers, setting a ceiling on the number of services physicians can offer, enforcing healthcare providers’ compliance with medical ethics, training healthcare providers and recipients, and monitoring and control.

    Conclusion

    Induced demand for health services has a complex nature and is influenced by the behavior of policymakers, healthcare providers, payers, and patients. Therefore, strategies to reduce induced demand should be applied at the three levels of healthcare system, healthcare organizations, and healthcare providers and recipients to achieve better results.

    Keywords: Induced demand, Strategy, Healthcare system
  • Hamid Saeed*, Hishamuddin Md Som, Rosli Mahmood, Hamza Hamid Pages 69-86
    Introduction

    Innovation in healthcare organizations is essential to provide high-quality patient care. The theories of leadership and innovation have established a strong relationship between leadership styles and organizational innovation. The study examined the relationship between leadership styles and organizational innovation in the healthcare sector as perceived by medical doctors. The mediating effect of organizational culture on relationships was also tested.

    Methods

    This applied study employed a cross-sectional survey design and data was collected using an online and standard questionnaire. A proportionate stratified random sampling technique was used to draw a sample from the population that consisted of medical doctors working full-time for the five largest public sector hospitals in Lahore, Pakistan. Data analysis was conducted by descriptive and inferential statistics (Structural Equation Modeling (SEM) and confirmatory factor analysis) using SPSS and Smart-PLS software.

    Results

    The results suggested that there are significant and positive relationships between leadership styles and organizational innovation (p = 0.000, p = 0.030). The indirect path analysis of mediation revealed that organizational culture mediated the relationship between the three leadership styles and organizational innovation (p<0.001). However, the direct effect of transformational leadership and ambidextrous leadership on organizational innovation became insignificant (p>0.05) after incorporating organizational culture as a mediator, proving its impact on innovation.

    Conclusion

    This study provides evidence of the significance of paying attention to the leadership style of healthcare supervisors as it potentially has an impact on administrative and technological innovation. The study provides empirical evidence to healthcare managers and policymakers on the essential traits of healthcare supervisors who can promote innovation. The study also provides evidence of the importance of a supportive workplace culture that promotes innovative behaviors among medical doctors.

    Keywords: Leadership style, Organizational Culture, Organizational Innovation
  • Zahra Asadolahi*, Aidin Aryan Khesal, Pouran Raeissi, Rahman Nasrolahi Pages 87-103
    Introduction

    The outbreak of Covid-19 canceled unnecessary hospital admissions. Therefore, hospitals face economic consequences. In this context, this research has investigated the effect of the Corona virus pandemic on the revenue of a hospital in Tehran.

    Methods

    This study is retrospective interrupted time series studies.In this time series study, the monthly revenue of all services provided by a hospital in Tehran was collected and analyzed in the form of a census in two groups before and during the Covid-19 outbreak. Data analysis was done using Eviews. Chow test was used to detect structural breaks in the studied time series.

    Results

    The findings of this study showed that the outbreak of Covid-19 reduced the revenue of all hospital services. According to the negative coefficient of the variable of the Covid-19 period and the regression coefficient, it indicates the existence of a negative relationship between the total revenue of the hospital and the prevalence of Covid-19. After the outbreak of Covid-19, the revenue of laboratory services and internal services decreased by 50% compared to the previous year after the outbreak of Covid-19 and continued to decrease by 20%.

    Conclusion

    The results of the study showed in the Covid-19 pandemic, with the change of admission priorities, the number of referrals decreased due to the fear of the hospital being infected with financial shocks. it is suggested that the hospital managers take action to train the forces, improve service productivity, reduce costs, and make optimal use of potential financial and human resources during the peace period.

    Keywords: hospital revenue, hospital services, relative value of services, Covid-19, Inpatients, Pandemics
  • Fatemeh Ghaderi, Ali Rajabzadeh Ghatari*, Reza Radfar Pages 104-124
    Introduction

    The supply chains of medical equipment and necessities in healthcare centers are highly complex, diverse, and dynamic, making optimal selection and purchase a specialized and challenging task. This research aimed to design an intelligent decision support system that could aid the expertise process of purchasing medical supplies.

    Methods

    In this developmental-applied and descriptive-survey study, we used artificial intelligence, fuzzy sets, and neural networks as well as MATLAB software to design a model that could simulate the decision-making process of experts in the purchase of medical supplies by predicting the score of medical supplies after obtaining information. The required data was extracted from the website of the General Directorate of Medical Equipment and Knowledge of Specialists in 2022.

    Results

    The results showed that a three-layer perceptron neural network, with a mean square error of 0.0011 and an overall correlation of 0.97, could be used as a suitable decision aid in the evaluation and selection of medical supplies.

    Conclusion

    The use of an intelligent decision support system can greatly aid the expertise process of purchasing medical supplies, thus helping the healthcare system to preserve resources and improve the quality of healthcare services. The high speed and accuracy of processing data by using neural networks, one of the most effective methods for learning and generalizing, can assist experts in purchasing medical supplies and lead to optimal decision-making.

    Keywords: Intelligent Decision Support System, purchasing expertise, medical supplies, multi-layer perceptron network, fuzzy sets
  • Adela Asaadi Shally, Hajar Sotoudeh*, Javad Abbaspour Pages 125-143
    Introduction

    Methodological validity is one of the aspects of quality. Methodological elements are parts of the text of articles that deal with research methodology. The purpose of this study was to determine the contribution and role of methodological elements in explaining the relationship between evidence and questions.

    Methods

    This semi-experimental study employed a one-group pretest–posttest design. The research population consisted of clinical trial articles included in the meta-analysis of Cochrane systematic review articles. The sampling method employed was purposeful, whereby systematic review articles containing at least 50 related clinical trial articles retrieved by the retrieval system were selected as the research sample.

    Results

    The results of the paired t-test showed that the difference in the average nDCG score across all four groups was negative at all points of accuracy. The highest average difference (−0.064) was observed for the basic and standard methodological elements in the abstract at accuracy point 10 (the tenth document in the retrieved results), while the lowest average difference (−0.021) was observed for the basic methodological elements in the abstract at the 50th and 70th accuracy points.

    Conclusion

    The findings of this research showed that methodological elements, whether independently or to expand the abstract, do not affect the ranking of relevance results or may even have a negative effect. In other words, the occurrence of methodological elements in the text or their weighting can reduce relevant results.

    Keywords: Methodological elements, Cochrane system review articles, Relevance, Information retrieval, Methodological validity Reviewers' opinions, Cochrane Database, Clinical Trial
  • Fazel Dehvan, Bolur Moradi, Mahsa Rouhi, Reza Ghanei Gheshlagh* Pages 144-159
    Introduction

    Hypertension is one of the most common cardiovascular diseases worldwide. Self-care ability in patients with hypertension can be influenced by various factors, such as health literacy. The aim of this study was to determine the relationship between health literacy and self-care ability in patients with hypertension.

    Methods

    This cross-sectional descriptive correlational study employed a convenience sampling method to investigate 120 hypertensive patients referred to medical centers in Sanandaj, Iran, between November 2018 and February 2019. The inclusion criteria included age between 30 and 75 years, diagnosis of hypertension by a specialist, and diagnosis of hypertension at least six months ago. A demographic characteristics checklist and standard hypertension self-care questionnaires (HSCALE) and Adult Health Literacy Assessment (HELIA) were used to collect data. Data were analyzed with SPSS version 16 software. A significance level of 0.05 was considered.

    Results

    The mean and standard deviation of patients' self-care scores and health literacy were 56.1 ± 8.6 and 117 ± 25.2, respectively. There was a positive and significant correlation between the mean scores of self-care and health literacy (r = 0.409, P = 0.001), with health literacy scores increasing in line with a rise in self-care scores.

    Conclusion

    Considering the observed relationship between health literacy and self-care, it seems necessary to perform educational interventions aimed at promoting the health literacy of patients with hypertension.

    Keywords: Hypertension, self-care, health literacy